03 November 2012

Pehmeä vadelmasuklaakakku 3.11.2012


Leikkaa yksi vaniljatanko kahteen osaan pituussuunnassa, kaavi siemenet ja lisää ne 175 g fariinisokeria. Sulata 125 g voita vesihauteessa ja lisää joukkoon 200 g tummaa suklaata (vähintään 65% kaakaota), sekoita hyvin. Vähennä lieden lämpöä ja lisää joukkoon 50 g vehnäjauhoja, ripaus suolaa ja lopuksi fariinisokeri. Sekoita kaikki ainekset ja lisää joukkoon kolme kanamunaa yksi kerrallaan hyvin vatkaten.

Kuumenna uuni 190°C. Lisää 100 grammaa pakastettuja vadelmia (älä sulata niitä). Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunissa noin 17-20 minuuttia. Kakun tulee kohota ja olla päältä rapeahko ja halkeileva. Poista kakku uunista, anna sen jäähtyä ennen kumoamista.  Reseptissä kerrotaan, että tulos on parempi kun annat kakun levähtää yön ylin  huoneenlämmössä.

Vadelmakastike: sekoita tehosekoittimessa 200 grammaa vadelmia ja kolme reilua ruokalusikallista sokeria. Siivilöi.

Tämä on herkullinen peruspohja. Kokeile muitakin makuja ja marjoja. Esimerkiksi vadelmien sijaan säilöttyjä appelsiininpaloja (confit) ja 2-3 ruokalusikallista Grand Marnier'ta tai Cointreau -appelsiinilikööriä. Tai konjakissa marinoituja luumuja. Ehkäpä saksanpähkinät ja whisky tai Baileys -yhdistelmä maistuisi. Miksipä ei hieman voimakasta expressoa. Sokerikuorrutetut kastanjat kastanjahillon kanssa sopii varmasti yhdeksi vaihtoehdoksi. Pelkkä suklaakakku Irish Coffeen tai Baileysin voisi myös toimia.


Thomas Fellerin kirja löytyi ranskalaisen supermarketin alekorista à 3 euroa - loistava ostos. Kirja syventyy ranskalaisen keittiön perusteisiin: liemet, kylmät ja kuumat kastikkeet, taikinat, piirakat, jälkiruuat, klassikot.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...