Pot-au-feu
Ranskalainen klassikko, *poule-au-pot'n serkku (*kanapata). Kuningas Henrik IV (1600-luvun alussa) halusi, että jokaisella kansalaisella olisi mahdollisuus syödä lihaa ainakin kerran viikossa. Kana on vaihtunut häränhäntään ja kylkeen - kaikki palat kauppahallissa tuntuvat olevan kylkeä. Kuten kuvasta näkyy, liha saa seurakseen porkkanan, purjon, sipulin, lantun ja nauriin. Tarjoillaan "suurina paloina". Mehustuu mielellään jääkaapissa pari päivää. Jos olisimme Ranskassa, niin ensin tarjoiltaisiin buljonki, sitten uunissa kypsennetty luuydin paahtoleivän kera (minun suosikkini "os à moëlle") ja voilà itse ym. ruoka. Ranskalainen sinappi päätyi pöytään, mutta tämän ruuan voi myös tarjoilla lihaliemestä tehdyllä kastikkeella. Beaujolais-punaviini ja ranskalaiset juustot antoivat loppusilauksen.
Eipäs voi olla paljon ranskalaisempaa ruokaa kuin tämä....
No comments:
Post a Comment