Épaule d'agneau confite au Beaujolais
Pysykään kaukana Uusi-Seelantilaisesta lihasta. Se on toki edullista, mutta pakastettua ja useimmiten sitkeää. Etsikää käsiinne kotimaista, joka on kalliimpaa, mutta maukkaampaa. Ostimme Stockalta karitsan lapaa luineen (luut antavat makua) noin 1,5 kg.
Paista lihoja hetki paistinpannussa, jotta saavat kauniin värin. Tämän jälkeen ripottele päälle hieman vehnäjauhoja ja kääntele lihoja vielä hetki. Tämän jälkeen siirrä lapapalat uuninkestävään pataan. Lisää nyt paistinpannulle kaksi porkkanaa, muutama sellerinvarsi, kaksi isoa sipulia ja kymmenkunta valkosipulinkynttä. Paista kunnes vihanneksen ovat melkein grillaantuneita. Tämän jälkeen siirrä vihannekset uunipataan. Ota talteen paistinpannulla olevat maut; lasillinen vettä, 2 rkl kasvisfondia, 2 rkl tomaattipyrettä, sekoita ja kaada paistinliemi uunipataan. Lisäksi makua antamaan 2-3 laakerinlehteä, tuoretta tinjamia, mustapippuria, suolaa ja yksi pullo beaujolais'ta. Laita kansi päälle, pistä uuniin 200 °C noin 30 minuutiksi, kunnes alkaa kiehua. Laske lämpö noin 150 asteeseen.
2,5 tunnin päästä ota pata uunista. Kaiva lihapalat padasta sivuun. Siivilöi liemi ja vihannekset. Murskaa hieman vihanneksia siivilässä saadaksesi kaikki maut talteen. Laita siivilöity liemi ja lihapalat takaisin uunipataan ja koko hoito ilman kantta taas uuniin. Nosta uunin lämpötilaa siksi kunnes pata alkaa kiehua, ja laske se sitten takaisin 150 asteeseen. Anna kiehua hiljalleen noin 2-2,5 tuntia - kunnes lientä on jäljellä 2/3 osaa. Liemi on tässä vaiheessa muuttunut "siirappimaiseksi". Ota pata uunista, siirrä lihat sivuun. Sekoita kastikkeeseen kylmiä voipaloja, tarvittaessa suolaa, pippuria ja pilkottua persiljaa. Vihdoin voit tarjoilla ja nauttia. Lisukkeena esim. perunamuusia. Ruokajuomana Beaujolais'ta - yllätys.
Kärsivällisyys palkitaan. Wau, mitkä maut. Slow cooking at its best!
No comments:
Post a Comment